19 december 2011

Vörtbröd!

Härom dagen luktade det jul i vårt hem igen! Vörtbröd finns på min topp 5-lista över vad man måste ha på julbordet. Det är inte så avancerat men det tar lite tid. Jag hann inte provsmaka igår kväll men fick mig en väldigt god frukostmacka i morse!
















Ingredienser:
2 limpor  
50 g färsk jäst
3 dl porter
2.5 dl julöl
50 g smör
0.5 dl raposolja
1 dl mörk brödsirap
0.5 msk malen pomerans
1.5 msk malen ingefära
1 msk malen nejlika
0.5 msk malen kardemumma
1 msk salt
13.5 dl rågsikt
3 dl russin

Gör så här!
Lös upp jästen i en bunke med porter, julöl, olja och sirap.
Smält smöret tillsammans med kryddor och salt. Låt svalna något innan det blandas i degvätskan.
Blanda i lite mjöl i taget och arbeta degen långsamt i maskin tills den är mjuk och elastisk. Jäs i bunken till dubbel storlek. Sätt ugnen på 175 grader.
Forma till limpor och jäs under duk i ytterligare cirka 1 timme. Grädda bröden i cirka 50 minuter och sänk värmen till 150 grader efter 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar