20 januari 2012

Mörkt bröd

Detta brödet var mycket enkelt att göra och krävde minimal arbetsinsats. Den mesta tiden stod brödet i ugnen och då kan man ju passa på att göra annat! :) Smaken var det heller inget fel på men kanske lite för sött för att kännas nyttigt men man behöver ju inte vara nyttig varje dag!
















Ingredienser:
4 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
4 dl blandade frön t.ex linfrön, rågkross, solrosfrön, vetekli, pumpafrön.
4 tsk bikarbonat
ev 1 tsk salt
0,5 dl olivolja eller matolja
0,5 dl mörk sirap
1 liter filmjölk

Gör så här!
Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, bikarbonat och salt i en stor bunke. Häll på olja, sirap och filmjölk och rör om till en jämn smet.Häll smeten i smorda avlånga formar.

Grädda i nedersta delen av ugnen i 175 grader i 100 minuter.
(Under tiden bröden gräddas blir de mörkare och mörkare. Färgen kommer från den mörka sirapen. När de är klara ska de vara riktigt mörka.)

Låt bröden stå några minuter i formarna och stjälp sedan upp dem på galler. Lägg över formarna och bakhandduk och låt svalna ytterligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar