16 december 2011

Minisemlor

Här kommer receptet på semlor som fanns med på julmarknaden i helgen. Lite tidigt för semlor nu enligt vissa men jag tycker att man kan äta dessa goda bakelser året runt, speciellt när det är i mindre modell!














  

Ingredienser: 
ca 32 st
 
25 g jäst för söta degar,1/2 paket
2 1/2 dl mjölk
1 dl kesella
50 g smör,mjukt
2 krm salt
1 tsk kardemumma,stött
3/4 dl strösocker
ca 8 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt

till pensling:
1 ägg,uppvispat

Mandelmassa:
125 g sötmandel
1 dl strösocker
1 dl varm mjölk
inkråm från bullarna

Garnering:
4 dl vispgrädde
2-4 msk florsocker

Gör så här!
Smula jästen i en degbunke,tillsätt mjölken och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt kesella,smör i klickar,salt,kardemumma,socker och mjölet blandat med hjortronssalt.
Arbetadegen på mjölat bakbord.Dela den i 32 bitar och rulla dem till runda bullar.Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper.Låt dem jäsa
under bakduk, ca 30 min. Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen,ca 8 min. Låt bullarna svalna på bakgaller under bakduk.

Mandelmassa
Skålla mandeln och lägg den sedan tillsammans med sockret i en mixerskål. Skär av locken och gröp ur en del av inkråmet med en tesked och lägg inkråmet i mixerskålen. Värm mjölken och häll över det andra i mixerskålen. Mixa sötmandel, mjölk, inkråm och socker till en slät mandelmassa. Lägg mandelmassan i hålen i bullarna.

Garnering
Vispa grädden. Lägg på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar